sambal belacan buah kuini |
Buah kuini ni berbuah ikut musim , selalunya buah ni berbuah sembelum musim dorian,,,selain dari makan fresh cam tu je,,, buah ni boleh gak dibuat sambal belacan... tapi ada yang buat masak pajeri @ dibuat jeruk (tapi yg muda sikit kot) .Cik Jah paling suka kalau makan cam tu je @ dibuat sambal belacan..makan dgn nasi panas2 pas tu ada lak ikan kering...perrhh tak ingat....
jom tgk camna nak buat sambal belacan buah kuini
bahan-bahan
1 biji buah kuini
cili api
cili merah
belacan (dibakar dahulu)
garam & sedikit je gula pasir
Cara-cara
tumbuk semua bahan-bahan kecuali buah kuini hingga lumat. selepas bahan-bahan tadi lumat buang kulit buah kuini dan hiris halus-halus kemudian masukkan kedalam sambal tadi tumbuk perlahan-lahan...jangan sampai isi kuini hancur sangat...siap
Tiada ulasan:
Catat Ulasan