Rabu, 27 Julai 2011

Bilis Goreng Bersama Petai



Ikan Bilis goreng campur dengan petai. hai maklumlah sekarang ni musin petai dgn doriankan Menu ni masak masa tekak ni tak ada selera nak makan...kalau tak ada petai ikan bilis jelah... suka sangat makan tambah lagi makan dengan nasi panas-panas. Resepi yang  mula-mula belajar dgn mak mentua.... dulu-dulu setiap kali balik kampung kat Melaka...menu ni mak mentua buat masa sarapan pagi,,,.kiranya selera Cik Jah dgn famili hubby ni sama je...nasib baik la famili belah suami pagi-pagi sarapan makan makanan yang berat-berat...buatnya diorang makan roti je setiap kali sarapan mau Cik jah gigil satu badan lum sempat makan tengahari...hihihi...
           nak masak masakan ni bukan lah susah sgt tapi leceh la sb nak kena kopek ikan bilis....bab kopek ikan bilis ni cik jah mmg serender...selalunya cik jah beli yang dah siap dikopek...hahaa...malas tul kan...
jom kita nengok resepinya

bahan-bahan

Ikan bilis yg sip dikopek (klau guna ikan bilis yg halus pun boleh)
3 biji bwg besar (yg paling besar)
3 biji ulas putih
cili api merah + hijau (ikut suka nk bnyk mana)
sedikit belacan
sedikit air asam jawa
garam,sikit je gula pasir

cara-cara

goreng dulu ikan bilis sampai garing.keluarkan, goreng bwg besar & bawang putih hingga agak2 garing. keluarkan. goreng cili api yg telah dibelah -belah. akhir sekali terus masukkan semua yg telah digoreng td. gaulkan hingga sebati masukkan air asam yg digaul dgn belacan.masukkan garam dan gula. siap

Tiada ulasan:

Catat Ulasan