Rabu, 27 Julai 2011

Pajeri Terung

pajeri terung
Bila masak je pajeri terung ni hati terus ingat kat arwah abah Husin bin Abdullah,,,sb arwah abah suka sangat makan pajeri terung.. Masih ingat lagi first time masak pajeri ni ...bila time makan arwah abah tanya mak sape yang masak ni...mak cakap Jah yang masak...masa tuhati ni berbunga-bungalah bangga sb dapat masak masakan kegemaran arwah...tiba-tiba arwah abah cakap "hang ni buat gulai ka buat pajeri" cik jah tnya la awatnya...arwah cakap orang kalau buat pajeri pekat...kalau kuah dah "meladong" (bahasa orang utara)dalam pinggan ni gulai namanya...cik jah cakap la mana tau...jawab jg tu...arwah pun teruslah membebel "Lain kali kalau mak hang masak tengok..jgn dok berangan ja... hari tu arwah abah memang tak makan pajeri yang cik jah buat...tapi tak la kecik hati sb memang betul apa yang arwah abah cakapkan tu.. jom kita tengok resepi pajeri terung
bahan-bahan

7-8 biji terung panjang
2 paket serbul kari daging
3 sudu besar kerisik
2 sudu besar lada mesin
segenggam udang kering
1/2 cawan santan pekat
bwg merah, bwg putih, halia
2-3 inci gula kelapa ( gula merah @ gula kabung)
gula pasir

cara2
terung dibelah 2 tp jgn smpai putus. goreng dahulu separuh masak( utk cantikan ). tumis bwng merang , bwng putih & halia. pas tu masukan rempah yg dibancuh dgn air + lada mesin + kerisik. masak sampai naik minyak kacau selalu. pas tu masukkan udang kering dan santan pekat. biar mendidih dan kuah pekat . masukkan gula kelapa @ gula merah, gula pasir dan perasa kacau dan masukkan terung yg siap digoreng td. kacau balikkan dan siap.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan