Selasa, 26 Julai 2011

Asam Pedas Melaka

 Rasanya semua negeri kat Malaysia ni ada asam pedas nya sendiri. Tapi yang paling populor rasa-rasanya kat negeri Melaka dan Johor. Ada macam macam cara
nak buat asam pedas ni. Saya ni ambil masa jugalah
belajar nak buat asam pedas,,,Nasib baiklah mak mentua tak pernah merungut pasal menantunya tak pandai2 buat asam pedas.Semangat tu nak belajar meluap-luap sebab hubby orang melaka...orang melaka ni kalau dapat makan asam pedas laujk lain tolak ke tepi.Akhirnya berkat dan semangat tak pernah jemu untuk belajar memasak Alhamdulillah menjadilah juga,..walaupun mula-mula tu adalah tang tak jadinya...tapi bila tengok mak mentua masak main campak2 je tapi sedapnya memang terangkat....
tu la orang kata penangan air tangan mak-mak kita...
Kalau nak ikutkan bahan2 nya tak jauh beza asam pedas Melaka dgn asam pedas Johor...tapi rasa2nya asam pedas Johor ada la letak serai kot...
Selain dari itu asam pedas ni dah di perbagaikan . Ada yang sebelum menumis letak halba campur.. ada yang letak kelapa goreng sikit... tapi saya pernah cuba masak asam pedas ikan duri saya campur sedikit ketumbar , jintan manis dan sedikit lada hitam
bila makan berasap...panas dek lada hitam....
          Jom kita tengok bahan-bahan utk buat asam pedas ikan parang  stail Melaka


Bahan-bahan

Ikan Parang (ikan lain pun boleh)
lada mesin
5 ulas bwg merah
3 ulas bwg putih
1 inci halia
segengam asam jawa
1 inci kunyit hidup
minyak masak

Cara2

Tumis lada kering yang telah dimesin bersama-sama dgn bwg merah, bwg putih, halia, dan kunyit hidup. masak sampai naik minyak @ garing...Masukkan 1 cawan air dan biar mendidih dahulu barulah dimasukkan ikan..biar seketika @ kuah mendidih baru masukkan air asam jawa.. perasakan dgn sebuk perasa.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan