Rabu, 27 Julai 2011

Paprik Ayam


Paprik makanan yang berasal dari negera gajah putih Thailand. Cik jah mula-mula makan paprik ni rasanya awal 90an masa tu Cik Jah kerja kilang kat Shah Alam, Cik Jah selalu makan kat Batu 3 masa tu tak banyak kilang lagi kat kawasan tu.Sekarang ni kedai tu dah tak ada lagi tempat tu dah jadi stesen minyak... Banyak kenangan kat kedai makan tu.. Cik Jah selalu la dating dgn cik abang (skrg dh jadi my hubby) kat situ,,gaduh pun kat situlah nak celeberate apa2 pun kat situ,,,masa tu 1 pinggan nasi + paprik baru je rm 2.50 skrg ni cik jah tak tau la berapa harganya kat Shah Alam..Cik jah dah puas mencuba mcm2 cara cam ne nak buat paprik ni akhirnya dapat jg resepinya tu pun kecek2 dari kawan yg berasal dari kelantan sb abang dia tukang masak kat sana...


paprik ayam

ayam dipotong kecil2
putik jagung
carrot
bunga kobis
cili api
daun limau purut
1 btg serai

cili mesin
bwng merah + bwng putih + halia
2 sudu (b) cili sos
2 sudu (b) sos tiram
sedikit kicap manis
limau kasturi

tumis bwg merah+bwng putih+halia yg di hiris dan serai yg dititik pas tu masukkan cili mesin biar garing sikit msukkan cili sos dgn sos tiram biar terbit minyak masukkan ayam gaul sebati biar ayam kecut sikit masukkan air ( Ikut suka klau nk kuah lebihkan air ) biar ayam masak baru msukkan sayur2an...akhir sekali mskkan sedikit kicap manis & daun limau & perasa (garam+gula+aji) gaul sebati dan mskkan air perahan limau...kacau sekejap...siap....

Tiada ulasan:

Catat Ulasan