Ahad, 24 Julai 2011

Nasi Tomato

           Hari ni terasa nak makan nasi tomato.. pagi2 lagi dah pergi pasar tani cari bahan2 nak buat nasi tomato...Mak ai dulu2 kalau kat pasar tani barang2 adalah murah sikit dari pasar... tapi sekarang harganya sama je...tapi makan nasi tomato ni cepat muak la... sebab tu la kita tak makan hari-hari.
        

                        setiap kali buat Cik Jah buat cukup untuk makan setiap sorang... bukan apa.. kalau tak habis rugi pulak rasanya..dah la bahan-bahan sekarang mahal-mahal...nak save la sikit. Paling sedap nasi tomato ni makan masa panas-panas. Nasi tomato ni selalunya didatangkan bersama-sama dengan acar nenas dan timun @ di panggil pencok disebelah selatan ataupun jelatah disebelah utara dan tidak lengkap sekiranya tak ada ayam masak merah.  Tapi Cik Jah suka makan nasi tomato ni bersama ayam masak merah, jelatah ,dan dalca...memang terbaik lah....



                    okay lah kat sini Cik Jah ada sertakan resepi nasi tomato...tapi kalau ikut resepi asal masak nasi ni kena gunakan minyak sapi...tapi disebabkan Cik Jah tak berapa sukalah akan aroma minyak sapi ni Cik Jah tukarkan lah kepada margerin @ planta.

Bahan-bahan untuk nasi tomato

4 cwn beras (direndam sekejap)
2 1/2 cwn air (air ni bergantung kpd jenis beras kita)
2 sb margerin @ plantan
3 sb minyak masak
2 cwn susu cair
4 sb tomato puri
1 biji buah tomato.(di potong dadu)
2 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
sedikit halia
penumis (kayu manis,bng lawang,dan buah pelaga
1 helai daun pandan

cara-cara

cairkan margerin @ plantan kemudian masukkan sedikit minyak masak. Tumis bhn penumis hingga naik bau barulah masukkan bawang besar,bwg putih, halia.dan daun pandan yg disimpul.biar layu sikit masukkan buah tomato yg didadu dan kacau hingga layu, Kemudian masukkan tomato puri gaul sebati dan masukkan beras yg dh direndam dulu gaul sebati barulah masukkan air dan susu cair, masukkan garam dan perasa,,masak hingga nasi kering....

Selamat mencuba,,,,

Tiada ulasan:

Catat Ulasan