kek yang dah dipotomg |
kek coklat lembab versi kukus |
Sekarang zaman milineum ni dah senang nak cari bahan-bahan nak buat kek @ kuih muih...yang segera pun ada kalau dah malas @ tak sempat sangat tapi masih lagi nak buat sendiri...pergi kekadai bakeri tunjuk je..semua ada,,,apa yang kita nak semua ada...cuma "mak pak" je diorang tak de jual..hihihihi lawak bodo lak...
Ingat lagi masa kecik-kecik dulu setiap kali hari raya....mak-mak kita selain sibuk kat dapur menyediakan ketupat.,lemang, rendang,gulai tapi masih lagi sempat mengadun kek...masa dulu-dulu manalah ada mixer cam sekarang putar je ...lima minit dah siap... tapi mak kita dulu pukul telur sekali 20 biji dalam bekas pasu untuk buat kek...tapi kek perhhh sedap dan gebu... seronok sangat dapat tolong masa tu...cer kita nak buat kek sekarang cam mak kita dulu-dulu mau terbalik bumbung rumah...naik angin... pukul telur tak mau kembang2...ditambah lak anak-anak sibuk nak "tolong".. tolong kacau....
Kalau nak cite pasal dulu-dulu memang tak pernah habis...ok lah kita tengok resepi dulu untuk buat kek coklat lembab
Bahan-bahan
2 cwn tepung gandum
2 cwn gula halus (gula pasir yg dikisar halus)
1 cwn serbuk koko
1 sb baking powder
1 sb soda bikarbonat
1 cwn susu cair
1 cwn air panas
3 biji telur
1 cwn minyak masak
cara-cara
Ayak tepung bersama soda bikarbonat & baking powder..masukkan kedlam bekas dan dicampur dengan gula halus dan serbuk koko (s.koko ni klau boleh diayak jg) gaul rata... masukkan minyak masak dan gaul hingga semua sebati... barulah masukkan air panas..kacau lagi sampai sebati...masukkan telur (yg dipukul sedikit) dan gaul rata kemudian masukkan susu cair...siap... masukkan kedalam loyang yg telah disapu dgn minyak masak di semua bahagian...hentak-hentak kan sedikit loyang td supaya adunan sekata. tutup permukaan loyang dgn aluminium foil..kukus adunan sehingga 1jam 30 minit @ sehingga masak,,
Untuk topping
3 sb sebuk koko
2 sb minyak masak
1/2 tin susu pekat manis
cara-cara
campurkan sebuk koko dgn minyak masak. gaul sehingga betul-betul sebati kemudian barulah dimasukkan susu pekat manis dan gaul sehingga pekat. Bolehlah diletakkan diatas kek yang telah dikukus tadi... pastikan kek itu sejuk dulu barulah diletakkan toppingnya
Tiada ulasan:
Catat Ulasan