Khamis, 4 Ogos 2011

Urap Taugeh



Urap ni selalunya kat sebelah selatan tanahair kita memang banyak disajikan . Kalau kat tempat Cik Jah kat sebelah Utara selalunya yang sama cam urap ni dipanggil kerabu...tapi cara penyediaan urap dan kerabu memang lain walaupun bahan-bahan yang digunakan sama..
           
              Cik Jah tak kisahlah tapi Cik Jah memang suka urap ataupun kerabu,,tetapi penyediaan kerabu ni leceh la sikit daripada urap. Kerabu selalunya kalau mak Cik Jah buat masa nak makan baru mak Cik Jah gaulkan semua bahan-bahanya...bukan apa takut cepat basi dan berair sebab kerabu ni pakai santan. Mak Cik Jah dulu selalu buat kerabu setiap kali tiba bulan puasa sebab arwah abah suka makan. Cik Jah paling tension bab arwah abah nak makan kerabu taugeh @ pucuk paku lawan dengan kerang..memang tension gila sebab nak kopek kerang. bukannya sikit-sikit kerang nak kena kopek. tapi nak tak nak kena lah juga kopek sebab takut arwah abah marah...
                tapi sejak berkeluarga ni Cik Jah jarang lah buat kerabu sebab tak sempatlah...yang selalu Cik Jah buat Urap...tapi kali ni Cik Jah buat urap yang simple je Urap taugeh...jom kita tengok resepinya....


Bahan- bahannya

Taugeh (boleh diganti dgn kacang botol @ daun selom)
* 10 biji cili api
* 2 biji cili merah
* 1 batang serai
* 1 labu bawang besar
* 1 ulas bawang putih
*  1/2 inci halia
*  sedikit ikan bilis dan udang kering
* kelapa parut (ambil yang putih sahaja)
 garam & gula
 sebuk kunyit
Cara-cara

Blander semua bahan-bahan yang bertanda *. masukkan dalam kuali yang berisi kelapa parut. gaul dan masak hingga kelapa agak-agak kering..tapi jangan terlampau kering. masukkan garam dan gula gaul lagi barulah dimasukkan taugeh.tutup api.taugeh jangan telampau lecur.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan