Cik Jah suka sangat makan masak tempoyak ni. Tapi selalu Cik Jah masak guna ikan kembong . selain sedap nak masak masakan ni pun senang dan ringkas je.Tapi selalunya orang selalu letak timun tua tapi sebab tak de Cik Jah tak lah masukkan,. jom tengok resepi :
Bahan-bahan
Ikan Terubuk
Tempoyak
Cili Api
Belacan
1 batangm serai
1 sudu kecil Serbuk kunyit
1 helai daun kunyit
Cara-caranya.
Tumbuk cili api bersama belacan. Masukkan tempoyak kedlam periuk bersama cili api yg ditumbuk serta serbuk kunyit. gaul biar sebati dan masukkan ikan terubuk. kemudian masukkan air separas ikan dan daun kunyit .masak diatas api. biar mendidih dan masukkan garam dan sedikit gula.
sy mtk share kat blog saye ye..jgn mrh....
BalasPadam