Macam-macam boleh dimasak menggunakan belimbing buluh. Boleh dimasak sambal, masak lemak cili api atau pun dibuat sambal belacan...memamg terangkat. Cik Jah first time makan lepas kawin. Mak mentua Cik Jah buat sambal belacan..memang sedap. makan pulak dengan nasi panas dan ikan goreng. Sebelum kawin mak Cik Jah selalu juga buat sambal belacan , cara mak Cik Jah ialah semasa nasi dah kering kat atas dapur mak Cik Jah masukkan belimbing buluh ni nak bagi lembut pas tu baru buat sambal belacan tapi Cik Jah tak pernah usik..sebab Cik Jah ni tak berapa suka sangat benda-benda masam ni..
Bercerita ,macamana Cik Jah boleh nak makan belimbing buluh ni ialah selepas kawin biasalah balik rumah mak mentua.time waktu makan..masa tu terpaksa makan dibawah sebab kat meja makan tak cukup kerusi sebab adik beradik sebelah suami masa tu ramai yang belum berkahwin lagi jadi terpaksalah makan bersila.tapi bestlah makan ramai-ramai masa tu. Nak dijadikan cerita Cik Jah ni pemalu lah sikit kebetulan yang ada depan mata sambal belacan belimbing dengan ulam . Masa tu nak ambil lauk lain segan sebab jauh sikit.....hai nak jaga sopan santunlah konon-konon. nak tak nak Cik Jah makanlah apa yang ada didepan mata...makan-makan sedaplah pulak...tu yang Cik Jah selalu masak belimbing buluh ni sekarang.... tapi ni belimbing buluh buat sambal lemak.... mari kita tgk resepinya
Bahan-bahan
Belimbing buluh (dibelah dua)
Cili api (Ikut suka nak banyak mana)
Ikan bilis
Belacan
Bawang besar
Bawang putih
Santan
perasa dan gula
cara-caranya
tumbuk cili api @ blander bersama bawang merah. bawang putih dan belacan hingga lumat. Kemudian tumis bahan tadi hingga garing. masukkan pula ikan bilis dan santan pekat. masak hingga agak pekat sikit barulah tambahkan serbuk perasa dan gula.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan