Selasa, 16 Ogos 2011

Sup Tulang

Selalunya orang buat sup tulang ni kalau ada kenduri kawin @ setiap kali orang islam nk sambut hari raya sebab senang nk dapatkannya... lagi pun fresh.. nak buat sup tulang ni memang lah senang tapi amik masa yang lama la...nak kasi empuk dan lembut daging nya.. tulang tu masak la lama mana pun tetap keras jugakan... Cik Jah adalah petua orang kata klau nk lembutkan daging ni ,masa merebus tu campakkan la dlm sebatang dua sudu...  rebuslah bersama-sama... Cik Jah ada la cuba dan hasil nya boleh tahan jugak
                  Sup tulang ni nak makan cam tu pun blh nk makan dgn mee ..mehoon , meetiaw pun blh.. selalunya Cik Jah akan buat kuah kicap ...dan perahkan sedikit limau nipis  perhh terangkat...


bahan
Tulang + daging lembu
sup bunjut
halia
bawang merah
Lada hitampenumis (kayu manis.bnga lawang. bnga cengkih & buah pelaga)

 Cara
Rebus tulang dan campurkan sedikit halia yg dihiris kasar. rebus hingga daging lembut atau dlam masa 1-2 jam. barulah masukkan sup bunjut dan bahan kisar... perasakan...siap .

bahan untuk kuah kicap

cili api
bawang putih
bawang merah
kicap
gula

cara
semua bahan dikisar hingga halus dan masak hingga mendidih


Tiada ulasan:

Catat Ulasan