Selalunya kalau beli sotong mesti masak sambal.. Tapi sekali sekala masak hitam sedap jg. Sebenarnnya resepi ni dari resepi daging masak hitam tp saja nak cuba sotong pulak,,Seeloknya kalau nak masak sotong masak hitam ni sotong tu biar lah besar sikit...cantik..bila masak dia tak la kecut pas tu jadi kecik je...
Jom kita tengok resepinya
Bahan bahan
7-8 ekor sotong (saiz besar
2 sb jintan manis }
1 sb jintan putih } di sanggai dahulu tanpa minyak
1 sb lada hitam }
20 tangkai cili kering (lebihkan jika suka pedas)
1 biji bwng besar
3 ulas bwg putih
1 inci halia
1 sb kerisik
2 sb air asam jawa
2 sb kicap pekat
4 sb kicap manis
Cara-cara
kisar semua bhn kecuali sotong. tumis bahan kisar hingga naik bau dan naik minyak. kemudian barulah dimasukkan sotong. masak hingga sotong masak sahaja jgn terlebih masak nanti sotong jadi liat...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan