Khamis, 11 Ogos 2011

Terung Berlada

Cik Jah  memang suka sangat makan terung,,,,macam2 boleh dimasak...antaranya masak berlada..dicampur dalam kari..asam pedas ..direbus atas dibakar kemudian cicah pulak dengan air asam...memang terbaiklah...tapi Cik Jah hairan la ada pendapat orang la yang mengatakan orang lelaki tak boleh makan terung selalu....kenapa ? tu Cik Jah tak de jawapan nya... sebab Hubby Cik Jah bedal je.kalau Cik Jah masak terung

Bahab-bahan

6-7 biji Terung (Cik Jah suka yang pendek sb rasa manis sikit)
* 8 biji lada merah
* 10 biji cili api merah
* Segenggam udang kering
* Sedikit belacan
* Bawang merah
* Bawang putih
* Garam, gula dan  perasa

Cara

Potong terung dan goreng sekejap dlm 2-3 minit. Angkat dan toskan minyak. Bland bahan2 yang bertanda * tapi jangan terlalu halus kemudian tumis bahan bland hingga agak garing sikit..kemudian masukkan perasa dan gaul sebati dan terus masukkan terung yang telah digoreng tadi...kacau sekejap dan siap...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan